Ce face ca boabele de cafea sa capete o aroma deosebita?

Milioane de oameni din întreaga lume își incep ziua cu o cafea. Pe glob se consumă, în fiecare zi, peste două miliarde de cani de cafea, dar foarte puțini oameni isi iau ragaz sa aprecieze aroma si calitatea cafelei baute. Dacă sunteti pasionat de cafea si va alegeti cu atentie sortimentele de cafea, vă spunem cate ceva despre o țară care produce, încă din 1835, cafele deosebite.

Se considera ca trei factori influențează foarte mult aroma boabelor de cafea.

Calitatea solului – Terroir-ul

De obicei, aroma cafelei se atribuie varietății sau modului în care a fost prăjită, dar specialistii spun ca solul / terroirul are o influenta speciala. Plantele de cafea absorb, din sol, cantități mari de azot, fosfor, potasiu, calciu și magneziu, precum și cantități reduse de zinc, fier și mangan. Toate aceste substanțe nutritive esențiale permit plantei să crească, să reziste la boli și să producă fructe/cireșe de cafea in care se regasesc o cantitate mare de cofeol, uleiul care conferă aroma și gust boabelor de cafea. Abundenta sau lipsă de nutrienți influențează semnificativ aroma si gustul cafelei.

Cantitatea de precipitații

Arborii de cafea cresc în zona denumita "Belt Bean" sau, cu alte cuvinte, între Tropicul Cancerului și al Capricornului, unde sezoanele ploioase și uscate sunt distincte. Plantele de cafea au nevoie, in timpul perioadei de creștere, de o cantitate mare de precipitatii, între 1500 și 3000 de milimetri, pentru a produce aproximativ 4.5 kg de fructe. Insuficienta ploilor face ca boabele de cafea sa fie putine, mici si cu aroma slaba.

Altitudinea

La peste 1200 de metri aerul incepe sa se rarefiaze, temperatura și presiunea atmosferică scad treptat. Plantele de cafea cultivate în aceste condiții cresc lent și produc boabe de cafea cu un profil de aromă complex. De exemplu, boabele de cafea culese dintr-o plantatie aflata la 900 de metri tind să fie usoare, acide si cu note de pământ, în timp ce boabele de cafea de pe plantatiile de înaltă altitudine sunt corpolente, dulci, cu arome care variază de la ciocolată si nuci, la arome florale sau fructate.

colombia-cafeteros.jpg

Si totusi, care țară produce cea mai buna cafea?

Expertii in cafea, care își petrec viața analizand aromele si gusturile cafelei, sunt de acord că este imposibil să se stabileasca care boabe sunt cele mai bune, deoarece alegerea este supusă preferințelor personale. Recunosc însă, că din cele peste cincizeci de țări producatoare de cafea, Columbia se distinge prin faptul ca produce in mod constant boabe de cafea de înaltă calitate.
Primele plantatii de cafea sau infiintat în Columbia la sfârșitul anilor 1700, iar înregistrările istorice arată că din 1835 au inceput deja sa exporte. Astazi Columbia este al treilea exportator de cafea din lume, exportă anual aproximativ 11 milioane saci de cafea, si fiecare sac cântărește 60 kg.

colombian-coffee.jpg

Ce face ca boabele de cafea din Columbia sa fie excepționale?

Geografia

Cel mai lung lant muntos continental din intreaga lume, Anzii, se intinde de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud. Pe măsură cei Anzii patrund in Columbia, ei se împart în trei ramuri sau "cordilleras" cum le numesc columbienii. O ramură se intinde de-a lungul coastei Pacificului, a doua se trece prin mijlocul țării, iar a treia ramură ajunge pana in Venezuela. Munții și platourile înalte prezente in Columbia oferă altitudinea ideală plantatiilor de cafea.

Soiul vulcanic

Azufral, Cerro Bravo și Petracas sunt doar trei dintre cei peste 12 vulcani prezenti în munții din Columbia. Unii dintre acesti vulcani sunt chiar activi, majoritatea insa sunt stinsi, iar singura dovada a activitatii lor trecute este solul negru si bogat care ii acopera. Acest sol bogat în nutrienți contribuie, în mod special, la calitatea deosebita a cafelei columbiene.

Plantațiile mici

Vecinul Columbiei, Brazilia, cel mai mare producator si exportator de cafea, are majoritatea productiei realizata de companii foarte mari, în care totul, de la plantare până la recoltare este mecanizat. Această producție în masă duce la o utilizare excesivă a ingrasamintelor chimice și la o slabă selectie a boabelor de cafea. Fructele necoapte nu sunt eliminate în timpul procesării și calitatea cafelei este afectata.
Spre deosebire de Brazilia, plantațiile din Columbia sunt, cel mai adesea, mici ferme de familie. Producătorii de cafea acorda o atentie speciala plantatiilor, culesului si prelucrarii, de cele mai multe ori operatiile sunt facute manual, lucru care face ca boabele de cafea din Columbia să fie mai scumpe, însă calitatea lor desosebita compensează costurile.

Juan Valdez

Inca din 1927, cultivatorii de cafea din Columbia s-au unit pentru a forma o organizație non-profit Federación Nacional de Cafeteros. Scopul a fost îmbunătățirea vieții “cafeteros”, protejarea practicilor durabile agricole, încurajarea exportului și, cel mai important, menținerea standardelor înalte pentru cafeaua columbiană.

Juan Valdez image

Federatia a dezvoltat in 1958, un inovator si de mare succes concept de brand, centrat pe taranul (campesino) Juan Valdez care transporta cafea pe magarul Conchita. Scopul a fost sa diferentieze cafeaua 100% din Columbia de restul cafelelor. Prima reclama a fost publicata in editia de duminica a revistei The New York Times, in 6 ianuarie 1960.

Astăzi Federación Nacional de Cafeteros reprezintă peste 540.000 de mici ferme și continuă să se asigure că boabele de cafea din Columbia sunt remarcabile.

La GourmetCoffeeShop gasiti cafea de specialitate, 100% arabica, Cuore di Columbia, provenita dintr-o plantatie aflata la o altitudine de 2300 metri, intr-o zonă vulcanică, unde solul foarte bogat în minerale confera boabelor de cafea aroma speciala de alune, corp bogat si aciditate delicata. Boabele de cafea din care am preparat cafeaua single origin Cuore di Columbia au clasificarea SUPREMO, care certifica dimensiunea si calitatea lor, iar ambalajul poarta logo-ul Juan Valdez.

Avem in portofoliu si varianta de cafea Cuore di Columbia decofeinizata prin metoda "Swiss Water Process", metoda de decofeinizare prin care cafeaua isi pastreaza nealterate gustul si aroma.