- Totul despre cafea
- 2 likes
- 9094 vizualizari
Ce e cu Cafeaua de origine (single origin)?
Când auzi "Single Origin", gândește-te la o cafea VIP - genul ăla care are pașaport plin de ștampile din locuri exotice. E genul de cafea care vine direct dintr-un colțișor specific de pe glob, fie că e o plantație ascunsă în Columbia, un deal însorit din Etiopia sau o pădure tropicală din Guatemala. Ce-i cool la ea? Păi, știi exact de unde vine - și asta spune multe despre gustul care urmează să-ți încânte papilele.
Terroirul: Unde gustul întâlnește locul
Cam ca vinul, cafeaua asta își ia vibe-ul de la locul de baștină. Climatul, solul și chiar mâinile care o cultivă - toate contribuie la acel "je ne sais quoi" al cafelei tale. Spre exemplu, dacă cafeaua ta a fost vecină cu niște arbori de piper în India, s-ar putea să-i simți un pic de picant în gust.
Clima: Cum schimbă jocul
Clima e regina gustului la cafea. De la tropice până la zonele montane, fiecare loc adaugă propria sa notă de originalitate. Și asta face ca fiecare ceașcă de cafea de origine să fie o mică aventură. În țările în care sezonul uscat este distinct de cel umed cafeaua va avea o perioadă de maturare mai scurtă decât țările cu climat mai puțin temperat.
Altitudinea: La înălțime, gustul se rafinează
Pe scena mondială a cafelei avem două superstaruri: Arabica și Robusta. Arabica e ca o divă delicată și rafinată, cu gusturi complexe și o preferință pentru înălțimi, în timp ce Robusta e robustă (duh!), puțin mai amară și gata să crească oriunde.
Dar hai să-ţi spun de ce cafeaua se schimbă pe măsură ce urci mai sus pe munte. La altitudine, cafeaua se relaxează și crește mai încet, absorbind toate aromele bune din jur. E mai rece sus acolo, așa că boabele adună mai multe zaharuri, devenind mai dulci și mai pline de savoare. Și-apoi, noaptea pe munte e mai rece decât ziua, lucru care face ca boabele să capete un gust mai complex, gen cocktail de arome. Plus că solul de munte e ca un bufet all-inclusive pentru cafea, plin de minerale care-i dau gustul unic. Deci, când savurezi o cafea de la înălțime, te aștepți la o extravaganță de gusturi. E ca și cum cafeaua ar fi petrecut un semestru în străinătate și s-a întors plină de povești interesante!
Poate părea surprinzător, dar chiar și modul de recoltare și de primă procesare a boabelor de cafea poate fi o artă. Și ca orice artă, detaliile fac diferența. Fermierii care își au răbdare să fermenteze și să usuce boabele cu grijă fac din cafeaua ta o operă de artă lichidă.
Prăjirea cafelei de origine se face de obicei mai light pentru a păstra cât mai mult din aroma specifică. De asemenea, modul de preparare trebuie să fie unul potrivit pentru a scoate în evidență aromele.
Caracteristicile principale ale cafelelor de origine
- Boabele de cafea provin dintr-o singură sursă (poate fi o țară sau o regiune anume)
- Originea boabelor este regăsită într-un gust și aromă unică/specifică
- Se degustă cel mai bine fără lapte
- De obicei se prăjește ușor pentru a scoate în evidență aroma naturală specifică
- Aroma poate fi pregnantă într-un anume spectru, fapt ce o face deseori exotică
- Pentru evidențierea aromelor specifice se recomandă prepararea prin metode manuale (AeroPress, filtru, V60).
În selecția noastră actuală vei regăsi multe cafele single origin în:
- Colecţia Dolce Nera din (în ordine alfabetică) Columbia, Ethiopia, Guatemala, India și Kenya, fiecare dintre ele cu arome specifice și distincte, descrise pentru fiecare de către maestrul cunoscător Sherif. Degustă-le pe toate și spune-ne care a fost pe gustul tău.
- Colecţia Cafele rare - oferte de cafea excepțională din micro-loturi cultivate meticulos și prelucrate manual de fermieri dedicați, garantând o experiență aromatică unică.