Cafeaua favorită a domnului James Bond, Jamaica Blue Mountain

Cafeaua favorită a domnului Bond, James Bond: "Jamaica Blue Mountain coffee - the most delicious în the world"!

Cafeaua Jamaica Blue Mountain este considerată de mulți pasionați și experți ca fiind cea mai bună cafea din întreaga lume, o adevărată cafea de lux, supranumită și “Champagne of Coffees”, dar de unde începe legenda? 

Poate cu James Bond? indiscutabil cel mai faimos spion din istorie, personaj care a fost creat de Ian Fleming în 1952, iar în respectiva perioadă scriitorul locuia în Jamaica, chiar în regiunea Munților Albaștri.

Ian Fleming și-a binecuvântat eroul Bond, James Bond,  cu pasiunile sale pentru călătorii exotice, mașini de vis, băuturi fine și femei frumoase.

Iar cum autorul era îndrăgostit de cafeaua Jamaica Blue Mountain, pe care o considera “the most delicious în the world”, a împrumutat domnului Bond aceeași admirație pentru cafeaua fină, cultivată doar în regiunea Munților Albaștri.

Cafeaua preferata a lui Bond James

Scriitorul amintește prima dată de cafeaua Jamaica Blue Mountain în romanul Live And Let Die (1954), în timp ce Bond servea micul dejun în Jamaica:

“Paw-paw (papaya) with a slice of green lime, a dish piled with red bananas, purple star-apples and tangerines, scrambled eggs and bacon, Blue Mountain coffee - the most delicious în the world - Jamaican marmalade, almost black, and guava jelly.” - Ian Fleming, Live And Let Die, Capitolul 17.

Zona Blue Mountain este mentionata de câteva ori și în romanele Dr. No și The Man With The Golden Gun.

Iar de aici începe legenda! 

Ludovic alXv-lea si Jamaica Blue Mountain

Istoria

Cafeaua Jamaica Blue Mountain își revendică originea urmare a unei hotărâri a regelui Frantei, Ludovic al XV-lea, de a trimite trei plante de cafea în colonia franceză Martinica - insulă luxuriantă și fertilă, aflată la 1.900 de kilometri sud-vest de Jamaica. Cinci ani mai târziu, în 1728, Sir Nicholas Lawes, guvernatorul Jamaicai, a primit cadou o plantă de cafea, de la guvernatorul Martinicai. Restul este istorie.

Champagne of Coffees

Muntii unde creste Jamaica Blue Mountain

Aici, în regiunea Munților Albaștri termenul "Terroir" atât de vehiculat în lumea vinului, este cea mai bună explicație a calității excepționale pe care o are cafeaua Jamaica Blue Mountain.

Cuvântul „terroir” provine de la „terre - pământ”, dar de fapt, terroir-ul exprimă întreg ecosistemul care încorporează influenţele temperaturilor, precipitațiilor, lumina soarelui, solului (structura, aciditatea, mineralele) împreună cu arta, experiență și pasiunea fermierilor.

Doar cafelele crescute în regiunea din munții Blue Mountain, delimitată de parohiile din Portland, St Andrew, St Mary și St Thomas, la înălțimi de până la 1.800 de metri, sunt clasificate - cafea Jamaica Blue Mountain. Arealul unde sunt plantațiile de cafea Jamaica Blue Mountain are un terroir excepțional: sol vulcanic, fertil, ploi regulate și temperatura medie scăzută, în jur de 5 °C, din cauza norilor denși și a cetei. Aceste condiții vitrege de mediu fac ca fructele de cafea să se coacă în 10 luni, față de 5  sau 6 luni în alte zone. Însă boabele de cafea sunt mai mari, capata o aromă concentrată și un gust sofisticat.

Precum celebrele șampanii franțuzești, care sunt controlate în ceea ce privește zona de proveniență și soiurile de struguri permise, și aceste cafele rare sunt strict controlate și certificate de către Jamaica Agricultural Commodities Regulatory Authority (JACRA), autoritate care deține marca de cafea Jamaica Blue Mountain®.

Harta Areal Jamaica Blue Mountain

Producția 

Arealul limitat, producția foarte mică, undeva intre 400 și 1000 de tone metrice pe an, și cererea foarte ridicată dau statutul cafelei Jamaica Blue Mountain - prețioasă, exclusivă, delicioasă.

Subliniind raritatea și exclusivitatea Jamaica Blue Mountain este singura cafea din lume care este exportată fiind ambalată în emblematicele butoaie de lemn - de 15, 30 și 70 kg, iar în medie, 80% din producția anuală este trimisă în Japonia.

Dar ce gust are cafeaua Jamaica Blue Mountain?

Boabe de cafea Jamaica Blue Mountain si ceasca cafea

Fiți siguri că Jamaica Blue Mountain nu este doar hype. Este însă o provocare să descrii cu acuratețe aromele subtile, dar complexe, ale cafelei, mulți cunoscători spun că se distinge prin textura cremoasă, delicată, prin tonurile proaspete de nuci, de ciocolată, completate de notele de ierburi citrice și nuga.

Iată un " Cupping Profile" făcut de domnul Kenneth Davids de la celebra publicație Coffee Review.

91 de puncte - este punctajul acordat de domnia sa cafelei Jamaica Blue Mountain.

Blind test: "Aromă dulce, catifelată, cu note florale de portocale și cu un strop de caramele. În ceașcă, cafeaua are corpolență mediu ușoară, dar când o guști se simte textura cremoasă, caracterul dulce cu ușoare accente amărui și notele crocante de ciocolată și coajă de portocală. Pe măsură ce bautura se răcește ies în evidență și nuanțe plăcute de mentă. Aftertaste-ul este lung și se distinge prin notele de ciocolată și portocale." 

Datorită costului ridicat, foarte puțini își pot permite să cumpere și să savureze cafeaua Jamaica Blue Mountain chiar și o singură dată.

Cu toate acestea dacă ești un iubitor al cafelei o astfel de experiență merită încercată măcar o dată în viață. 

Gourmet Coffee Shop vă garantează că în pachet se găsește 100% cafea Jamaica Blue Mountain și că o prăjim numai după ce dumneavoastră o comandați, pentru a-și pastra intacte calitățile.

Butoi Cafea Jamaica Blue Mountain

Produs adaugat in lista de dorinte