- Totul despre cafea
- 3 likes
- 4128 vizualizari
În acest articol, aruncăm o privire rapidă asupra modului în care se produce cafeaua și ce fel de climă este necesară. Apoi discutăm despre Coffee Belt - adevărata inimă a lumii cafelei!
Brâul Cafelei este acea zonă care acoperă regiunile cu clima și condițiile necesare pentru cultivarea arborilor de cafea și, în final, pentru producerea boabelor de cafea pe care le folosim în fiecare zi.
DE UNDE PROVINE CAFEAUA
Cafeaua este obținută din fructele uscate, prăjite și măcinate ale arborelui numit „arbore de cafea”. Arborele de cafea are de obicei forma unui con, cu ramuri flexibile și rădăcini superficiale. Culturile sunt menținute prin tăieri la o înălțime de 2,5–3 m, pentru creșterea randamentului în fructe și ușurarea culesului. Frunzele sunt verzi și lucioase asemănatoare cu cele de laur cu o lungime de maximum 20 cm. Florile sunt albe, cresc sub formă de ciorchine și emană un miros puternic asemănător cu cel de iasomie sau de portocal.
Arborii de cafea cresc în principal la altitudini mai mari în zonele cu sol bogat, de înaltă calitate și cu climă tropicală umedă. Pentru a produce boabe de cea mai bună calitate au nevoie de un mediu umed, cu alternanță în anotimpuri ploioase și uscate. Boabele de cafea sunt de fapt semințele care cresc în interiorul cireșelor arborilor de cafea. Odată coapte, cireșele sunt culese și apoi se elimină cea mai mare parte a cărnii, a tulpinilor și a altor bucăți nedorite. Boabele sunt apoi fermentate. Chiar și cele mai bune boabe de cafea din lume au nevoie de o fermentare adecvată pentru a le oferi o aromă bogată și complexă. Climatul specific și mediul de care au nevoie arborii de cafea pentru a crește cele mai bune fructe se găsesc în multe țări diferite din întreaga lume, dar care au ceva în comun - toate sunt în Brâul Cafelei (Coffee Belt).
THE COFFEE BELT
Țările producătoare de cafea se află în principal în emisfera sudică, între Tropicul Cancerului și Tropicul Capricornului. Iată o listă a principalelor națiuni și teritorii producătoare de cafea aranjate pe continente:
America de Sud | Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama si El Salvador |
Asia | Thailanda, India, Vietnam, Myanmar, Java, Sumatra, Papua Guinea si Indonesia |
Africa si Orientul Mijlociu | Burundi, Congo, Ethiopia, Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda, Yemen, Zambia, Coasta de Fildes si Zimbabwe |
Altele | Australia, Puerto Rico, Hawaii si Jamaica |
Fiecare dintre aceste țări are zone în care solul, altitudinea și clima locală sunt ideale pentru cultivarea arborilor de cafea.
Cafeaua din America de Sud
In America de Sud gasim cele mai populare cefele din lume. Aici cafelele au un corp mai ușor și au de obicei o aromă ușor dulceagă. Dar, cu un număr atât de mare de țări din America de Sud și America Centrală care au climatul și condițiile potrivite pentru creșterea arborilor de cafea, se pot găsi mari variații uriașe de aromă.
Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, este țara responsabilă pentru aproximativ o treime din producția globală de cafea. Aici se cultiva atât cafea arabică, cât și robusta, deși cultura principală este arabica și, de obicei, cafelele au o aromă ușoară, care le face populare în toată lumea. Alte țări din America de Sud cultivă boabe de cafea cu arome mai rare și mai specializate. Columbia, de exemplu, crește una dintre cele mai rare și mai scumpe cafele din lume.
Cafeaua din Asia
Mai multe țări din Asia exportă volume mari de cafea în fiecare an. În India, cafeaua este cultivată pe versanții deluroși ai lanțurilor montane din întreaga țară, în timp ce în Indonezia pădurile tropicale înalte au condițiile ideale pentru cultivarea cafelei. Vietnamul este al doilea mare exportator de cafea din lume. În interiorul țării, cafeaua vietnameză este adesea servită ca o băutură rece, preparată printr-o metodă specific locală.
In Vietnam unele boabe de cafea din fiecare lot sunt adesea prea prăjite, oferind o ușoară amăreală, care, combinată cu prepararea tradițională, creează o cafea puternică și cu gust complet. Cafeaua este apoi îndulcită cu lapte condensat sau cu zahăr.
Cafeaua din Africa
Cafeaua originară din Vestul Africii este în principal robusta, în timp ce cea din partea Estică a Africii este arabica. Cu toate acestea, este doar o împărțire generală; cafeaua este cultivată în mai formulări diferite în multe țări de pe continent, ceea ce înseamnă că Africa poate produce unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Etiopia și Uganda domină piața, în timp ce în Africa de Vest, cel mai mare producător național este Coasta de Fildeș. Alte țări din Africa centrală și de sud produc, de asemenea, cafea care este exportată în volume mai mici și prezintă multe profiluri de arome diferite. De exemplu, boabele Peaberry din Tanzania sunt cunoscute drept unele dintre cele mai puternice cafele din lume, pur și simplu din punct de vedere al conținutului de cofeină al boabelor. Puterea reală a unei cafele este, de asemenea, determinată de alți factori, precum condițiile de prăjire, măcinare și preparare.
Vom reveni cu o serie de articole despre fiecare origine in parte.
Pana atunci Enjoy Gourmet coffee!