• French press-ul (presa franceză) este un recipient de sticlă, cu un piston, care este folosit pentru prepararea cafelei și a altor băuturi.
  • În ciuda numelui, presa franceză este de fapt italiană: a fost brevetată de un designer italian în 1929.
  • Alte nume pentru acest instrument de preparare a cafelei includ: presa de cafea, piston de cafea sau cafetièra.
  • Cel mai des este folosită pentru prepararea cafelei, dar cu presa franceză se pot prepara multe alte băuturi, reci sau calde: ceai, espresso, lapte spumat, etc.

Pasul 1: Alege Cafeaua Potrivită

Totul începe cu alegerea cafelei potrivite.

Cafeaua proaspăt prăjită este cheia. Optează pentru boabe de cafea de calitate și măcină-le chiar înainte de a le folosi.

Asigură-te că măcinătura este de mărimea potrivită pentru French Press, undeva între cea pentru espresso și cea pentru filtru. Dimensiunea măcinarii este importantă: dacă este prea fină poate crea sedimente; dacă este prea grosieră, nu va fi suficient de aromată.

Pasul 2: Măsoară și Adaugă Cafeaua

Măsoară cantitatea de cafea în funcție de cât de puternică dorești să fie băutura.

Cel mai bun raport de cafea pentru french press este de 1:13 cafea la cantitatea de apă, sau aproximativ 1 gram de cafea pentru fiecare 13 grame de apă. Puteți ajusta cantitatea după gust, dar ar trebui să iasă o ceașcă de cafea foarte bună cu cafea prăjită dark, medium sau light.

Adaugă cafeaua în French Press.

Pasul 3: Încălzește Apa

Încălzește apă proaspătă, dar nu o lăsa să fiarbă. Temperatura ideală este în jur de 90-95°C. Poți folosi un termometru pentru a fi sigur.

Sfat: Apa filtrată va fi cea mai bună pentru cafea

Pasul 4: Hidratează Cafeaua

Toarnă suficientă apă fierbinte peste cafea pentru a o acoperi în totalitate. Acesta este primul pas în procesul de infuzare. Lasă cafeaua să se hidrateze timp de aproximativ 30-60 de secunde, apoi amestecă ușor cu o lingură de lemn pentru a asigura o distribuție uniformă a apei.

Pasul 5: Adaugă Restul de Apă

După ce ai hidratat cafeaua, toarnă restul de apă fierbinte peste ea. Pune capacul French Press-ului și lasă-l să infuzeze timp de 3-4 minute. Timpul de infuzare poate varia în funcție de preferințele tale de gust. Cu cât este mai lung, cu atât cafeaua va fi mai tare.

Pasul 6: Apăsă și Servește

După ce a trecut timpul de infuzare, presează ușor pistonul French Press-ului. Asigură-te că presezi în jos lent și constant. Acest proces separă cafeaua măcinată de lichid. După ce ai apăsat complet, poți servi cafeaua.

Sfat: Dacă pistonul este greu de apăsat, foloseşte o măcinare mai grosieră a cafelei data viitoare. Daca se apasă foarte usor, macină cafeaua mai tare.

Avantajele și dezavantajele metodei French press

Există o mulțime de avantaje în utilizarea acestui instrument de preparare a cafelei. Principalele avantaje sunt:

  • Este o modalitate ieftină de a face o ceașcă gustoasă de cafea.
  • Metoda este versatilă și funcționează pentru multe tipuri de cafea şi grade diferite de prăjire.
  • Nu aveți nevoie de multe accesori, cum ar fi filtre sau cântare pentru alimente, iar raportul de cafea:apă este ușor de reținut.
  • Metoda nu este prea sensibilă la măcinatura cafelei, variațiile dimensiunii măcinăturii nu vor afecta mult gustul final.

Dezavantajul presei franceze? Intensitatea aromelor.

Cunoscătorii cafelei tind să prefere metoda pour-over (tehnică de preparare a cafelei care implică turnarea manuală a apei fierbinți peste cafeaua măcinată, cu ajutorul unui dispozitiv special numit "drip brew" sau "pourover coffee maker." Acest proces permite controlul precis asupra fiecărui aspect al preparării cafelei, inclusiv temperatură, cantitatea de apă, rată de curgere și durata de infuzare, pentru a obține o cafea cu arome bogate și echilibrate. peste cafea pentru a extrage cea mai bună aromă din boabele de cafea.) în locul French press-ului, dar putem spune că presa franceză vine pe locul doi. 

Iată cum să faci cafea la french press... cu raportul perfect de cafea!

  • Timp de pregătire: 10 minute
  • Cantitate: 3-4 căni mari de cafea (1 litru de cafea)
  • Cafea: 70 de grame de cafea
  • Apă: 4 căni de apă filtrată* (950 grame)
  • Enjoy!
Produs adaugat in lista de dorinte