- Totul despre cafea
- 0 likes
- 328 vizualizari
Este cea mai scumpă cafea și cea mai bună?
Dezbaterile despre "care este cea mai bună cafea" și cele despre "care este cea mai scumpă cafea" sunt intense și pline de pasiune printre milioanele de iubitori ai acestei băuturi fascinante. Cu peste 2,3 miliarde de cești consumate zilnic și o diversitate incredibilă de cafele provenite din peste 70 de țări, savurarea cafelei a devenit un adevărat ritual la scară globală, cucerind inimile oamenilor de peste 500 de ani.
Născută în Etiopia, desăvârșită în Italia!
Dacă Etiopia este cunoscută ca fiind locul de naștere al cafelei, Italia este recunoscută pentru popularizarea acesteia la scară globală. Prospero Alpini, un medic și botanist venețian, a adus cafeaua în Europa, unde a fost adoptată rapid. Anumiți ierarhi ai Sfintei Biserici i-au cerut Papei Clement al VIII-lea să interzică această „băutură diavolească”. Potrivit mărturiilor istorice, după ce Papa însuși a încercat o ceașcă de cafea, a exclamat: „Această băutură este atât de gustoasă încât ar fi păcat să o lași doar necredincioșilor. Îl vom învinge pe Satana dându-i binecuvântarea noastră pentru a face din această băutură o băutură creștină”.
Această expresie a marcat începutul „epocii de aur” a cafelei, care a devenit fenomen de masă în Italia. Astfel, Italia a devenit epicentrul inovațiilor în prepararea cafelei, dând naștere unor specialități precum espresso, cappuccino și caffe latte, inovații care au transformat procesul de preparare al cafelei într-o artă.
Întrebarea esențială rămâne: “Este cea mai scumpă cafea și cea mai bună”?
Cu mii și mii de opțiuni disponibile, cunoscătorii și experții recomandă, în clasamentele pe care le întocmesc, în primul rând acele țări ale căror cafele au demonstrat o calitate constantă de-a lungul anilor și, foarte important, care ne oferă un raport calitate/preț excelent.
În vastul univers al cafelelor, două dintre ele strălucesc de-a lungul timpului, în mod constant, fiind prezente atât pe lista "cea mai scumpă cafea din lume", cât și în topul "cea mai bună cafea": Jamaica Blue Mountain și Kopi Luwak Wild.
Cafeaua Jamaica Blue Mountain, “the most delicious în the world”, “Champagne of Coffees”, este considerată de mulți pasionați și experți ca fiind cea mai bună cafea, dar de unde începe legenda?
Probabil cu James Bond? Personaj creat de Ian Fleming în 1952, care și-a binecuvântat eroul, cu pasiunile sale pentru mașini de vis, băuturi fine și femei frumoase.
Autorul era îndrăgostit de cafeaua Jamaica Blue Mountain, pe care o considera “cea mai bună din lume”, și a împrumutat domnului Bond același entuziasm pentru această cafea unică.
Succesul filmelor Bond a făcut ca și faima cafelei Jamaica Blue Mountain să crească, însă fiți siguri ca nu este doar hype, cafeaua obține în mod constant peste 90 de puncte Cupping Score.
Aceste cafele rare sunt strict controlate și certificate de către Jamaica Agricultural Commodities Regulatory Authority (JACRA), autoritate care deține marca Jamaica Blue Mountain®.
Cafeaua Jamaica Blue Mountain oferită de Gourmet Coffee Shop provine de la ferma Clifton Mount Estate, cea mai veche plantație din zona Blue Mountain, producător foarte apreciat în Japonia.
Kopi Luwak Wild, "cafeaua civetei", este celebră pentru procesul neobișnuit de "producție, dar și pentru gustul fin.
Cafeaua a început să-și câștige celebritatea în anul 2003, atunci când la “The Oprah Winfrey Show” , Oprah a încercat “cea mai rară și mai scumpă cafea din Indonezia numită „KOPI LUWAK”. Prețul anunțat de vedeta era de aproximativ 50 de dolari pentru o ceașcă.
Istoria a continuat cu filmul „The Bucket List” din 2007, când Jack Nicholson, un magnat excentric a cărui cafea preferată este Kopi Luwak, dorește să împărtășească pasiunea să costisitoare cu Morgan Freeman, un simplu mecanic, total surprins de proveniența cafelei Kopi Luwak. Evident, după film, cererea pentru această cafea a crescut spectaculos, iar cafeaua a primit un un nou nume - Bucket List Coffee.
Mulți experți degustători susțin că experiența gustului Kopi Luwak Wild este memorabilă: catifelată, corpolentă, dulce, cu arome profunde, dar fară aciditate.
David Cooper, barista de renume international, a creat un blend special, Caffe Raro, combinând aceste două cafele extraordinare: Kopi Luwak Wild și Jamaica Blue Mountain. Caffe Raro se comercializează, în medie, cu 100 de dolari, ceașca.
Note finale
Dar clasamentele se schimbă anual; nici o țară nu are monopolul desăvârșit asupra calității sau asupra prețului. Indiferent de preferințe, fiecare oferă o experiență distinctă și rafinată în universul cafelei.
Unul dintre exemplele favorite ale specialiștilor este următorul: cafeaua Etiopia Guji este considerată una dintre cele mai bune cafele din lume și poate fi achiziționată la un preț de 60 lei / 250g. 250g Kopi Luwak Wild costă de 10 ori mai mult, dar nu este nici de 10 ori mai aromată, nici de 10 ori mai fină. De obicei, cafelele foarte scumpe ajung la prețuri foarte mari datorită faptului că oferta este limitată, respectivele cafele fiind greu de obținut.
Așadar, explorați aromele și gusturile variate și descoperiți propria dumneavoastră "cea mai bună cafea din lume"! Și amintiți-vă de cuvintele lui Warren Buffet: ”Prețul este ceea ce plătești, valoarea este ceea ce primești!”