- Totul despre cafea
- 1 likes
- 3513 vizualizari
TASTING vs CUPPING
Unul dintre motivele pentru care, pana acum, vinul este perceput ca fiind mult mai sofisticat decat cafeaua este rafinamentul asociat.
Este rodul a ani si ani de sesiuni de degustari, multe dintre ele fiind percepute ca evenimente sociale importante.
Insa sesiunile de “cupping” – degustarile de cafea – se dezvolta foarte rapid, au din ce in ce mai mult succes si sunt percepute ca “evenimente” in sine.
La fel ca si degustarile de vinuri, cuppingul ne ajuta sa descoperim calitatile cafelei si ne ofera o experienta provocatoare.
COMPLEXITATEA AROMELOR
Terroir-ul, recoltarea, pregatirea, prepararea și alți factori influențează modul în care o ceașcă de cafea sau un pahar de vin are un anumit gust.
Daca vreti sa descoperiti aromele subtile ale cafelei degustati-o fara lapte sau indulcitori.
În funcție de calitatea fructelor, de modul de procesare, de modul de îmbuteliere (pentru vin) sau prăjire (pentru cafea), la ambele băuturi se urmăreste obținerea aromelor native complexe, de înaltă calitate, care ne încânta simțurile.
LIMBAJUL DEGUSTARILOR
Multe dintre cuvintele cheie, des intalnite la degustarea vinului se regasesc in degustarea de cafea, ceea ce face sens pentru ca ambele bauturi provin din fructe. Chiar dicționarul oficial al cafelei “Le Nez du Café” a fost dezvoltat influențat fiind de “Le Nez du Vin”, dicționarul de degustare a vinului.
Indraznet, fructat, floral, citric, aciditate, aromat, dulce, complex, corpulent, ciocolata sau condimentat sunt cateva din cuvintele reprezentative care sunt des auzite atat în cuppingul de cafea, cât și în sesiunile de degustare a vinurilor.
De exemplu, daca degustati o cafea Gourmet Blends Chill Out o sa simtiti un retrogust inedit, de portocale, daca insa savurati Dolce Nera Cuore di Columbia gustul predominant va fi cel de ciocolata neagra cu alune, iar la Dolce Nera Segreto di India o sa iasa in evidenta gustul condimentat, cu tuse accentuate de scortisoara si santal.
Insa de aromele rafinate si inedite ale cafelei va aveti bucura doar daca este proaspat prajita, asa cum sunt toate cafelele oferite de Gourmet Coffee Shop, altfel aceste calitati se pierd in maxim o luna de zile.
EXPERIENTA AROMELOR
Știm cu toții că sistemul olfactiv și simțul gustului sunt strâns legate între ele. Atât la cafea, cât și la vin, felul în care percepem aroma (buchetul, in cazul vinului) bauturii este o parte critică a experientei degustarii. Sunt multi oameni care nu beau cafea, dar spun ca le place aroma acesteia si acelasi lucru se intampla si in cazul vinului.
DELICIOASE SI CU MULTE EFECTE BENEFICE
Studiile clinice derulate de universitati prestigioase din intreaga lume au relevat de-a lungul timpului faptul ca consumul moderat al cafelei si vinului au efecte benefice asupra sanatatii fizice si mentale a organismului. Evident, utilizarea excesiva a fiecareia dintre aceste băuturi poate poate fi în detrimentul sănătății.
Cu toate acestea, atunci când consumați în mod moderat (1 -2 pahare de vin si 3-4 cesti de cafea, pe zi), va puteti bucura de proprietatile benefice, si rasfata cu aromele si gusturile fine ale acestor bauturi dar ale naturii.
Asa cum era de asteptat, ca in cazul oricărei analogii, comparația dintre cafea și vin va sfârși în cele din urmă pentru a începe sa ne dezvaluie unele dintre diferențele dintre ele.
De fapt, de aceea iubim atât cafeaua, cât și vinul, deși sunt asemanatoare în multe privințe, au propriile lor personalitati si propriul loc special in partea placuta a vieții noastre.