Despre soiurile de cafea

Răspândite în întreaga lume, plantaţiile de cafea au cunoscut o largă dezvoltare odată cu interesul europenilor pentru băutură magică. Olandezii au debutat cu plantaţii în coloniile lor din Java şi Ceylon, apoi francezii în Lumea Noua, în Martinica şi America Centrală, urmaţi de englezi în Asia şi spanioli în America de Sud.

În zilele noastre, se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, dar se cultivă în scop comercial doar patru: Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype.

Cafea Arabica

Bob de cafea arabica

Cafeaua Arabica, originară din Ethiopia, numără aproximativ 200 de specii şi se cultivă la altitudini variind între 600-2000 m. Tot din cafeaua Arabica au luat naştere, prin hibridare, soiuri speciale, adevărate delicatese: Jamaica Blue Montain (Jamaica), Bourbon  (Mauritius) sau Java (insula Java). Concentraţia de cofeină a cafelei arabice este scăzută, între 0,8-1,4 %/, însă are un gust aromat, fin. 

Numele soiului cafelei Arabica este legat de prima menţiune istorică documentată despre băutura preparată din boabe de cafea prăjită, care provine de la învăţaţii arabi.  Acestia au scris că le-a fost utilă pentru prelungirea orelor de studiu. Inovația arabă din Yemen de preparare a cafelei din boabe prăjite s-a răspândit mai întâi printre egipteni și turci, iar mai târziu a găsit drumul în întreaga lume. 

Cafea Robusta

Bob de cafea robusta

Cafeaua Robusta (Coffea canephora sau Coffea robusta) a fost descoperită în pădurile bazinului Congo. Din cele 50 de speciii, doar cinci sunt comestibile. Are o rezistenţă deosebită la condiţiile pedoclimaterice, la boli şi dăunători şi un conţinut mai mare de cofeină, 1.7-4%, însă este mult mai puţin aromată. Se foloseşte în special pentru sortimentele de cafea solubilă.

Cafea Liberica

Bob de cafea Liberica

Cafeaua Liberica, provine Monrovia, Liberia, este foarte asemănătoare cu Robusta în ceea ce priveşte rezistenţa. Se cultivă în zone cu umiditate foarte mare, dar calitatea cafelei este mediocră.

Cafea Maragogype

boabe de cafea arabica si cafea marangicope

Cafea Maragogype (in dreapta in poza de mai sus), descoperită lângă oraș Maragogype, Bahia, Brazilia, este un hibrid rezultat prin încrucișarea naturală dintre Arabica și Liberica. Este cafeaua cu cele mai mari boabe din lume, de 2-3 ori mai mari decât boabele obişnuite. Se cultivă în Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia și Java, la altitudini între 600 și 1000m. Boabele de cafea sunt de culoare verzuie, iar cafeaua are un gust fin și parfumat.