Cafeaua de origine (single origin)

”Single Origin” este o frază scurtă, cu o semnificație mare. Definiția cea mai la îndemână este aceea a unei cafele care provine dintr-o țară anume, o regiune anume sau un producător specific. Caracteristica principală a cafelei de origine este trasabilitatea - faptul că știi exact de unde provin boabele de cafea verde și că acestea sunt de un anume fel/soi. O altă caracteristică este dată de cunoașterea locului de proveniență, a plantației care este situată într-un areal specific și care conferă cafelei o aromă distinctă, poate chiar unică.

Într-un fel se poate face comparația cu vinurile cu denumire de origine controlată. E vorba de un climat specific, de un terroir, de un stil anume de cultivare și chiar de recoltare. 

Solul în care cresc arborii de cafea poate avea un impact evident asupra aromei boabelor de cafea. Niveluri diferite ale pH-ului, conținutul de minerale și chiar culturile învecinate plantației vor afecta gustul și aroma cafelei. De exemplu, cafeaua cultivată în India preia note picante dacă este crescută aproape de arbori de piper. 

Arbore de cafea arabica

Clima are un impact major asupra cafelei și este unul dintre principalele motive pentru care cafeaua de origine diferă la gust de la o zonă la alta. În țările în care sezonul uscat este distinct de cel umed cafeaua va avea o perioadă de maturare mai scurtă decât țările cu climat mai puțin temperat.

Cele două specii comerciale principale ale arborelui de cafea sunt Arabica și Robusta. Cafeaua Arabica care crește în arbori și este mai dificil de crescut decât Robusta, dar Arabica are un gust mai bun și prin urmare un preț mai mare pe piață. Cafeaua Robusta creste pe un arbust sau o viță, cu randamentul producției mai mare, deseori produce boabe mai amare (nu este întotdeauna adevărat totuși, există cafele Robusta provenite din anumite plantații din India sau Tanzania care sunt deosebit de corpolente și... scumpe).

Altitudinea joacă și ea un rol important asupra gustului. În general cu cât altitudinea este mai mare cu atât cafeaua (Arabica) este mai bună. 

Poate părea surprinzător, dar chiar și modul de recoltare și de primă procesare a boabelor de cafea poate afecta gustul unei cafelei. Un fermier care va dori să economisească timp sau bani atunci când fermentează fructele de cafea sau usuca artificial sau prea repede boabele va produce o cafea inferioară la gust.

ferma de cafea

Prăjirea cafelei de origine se face de obicei mai light pentru a păstra cât mai mult din aroma specifică. De asemenea, modul de preparare trebuie să fie unul potrivit pentru a scoate în evidență aromele.

Caracteristicile principale ale cafelelor de origine

  • Boabele de cafea provin dintr-o singură sursă (poate fi o țară sau o regiune anume)
  • Originea boabelor este regăsită într-un gust și aromă unică/specifică
  • Se degustă cel mai bine fără lapte
  • De obicei se prăjește ușor pentru a scoate în evidență aroma naturală specifică  
  • Aroma poate fi pregnantă într-un anume spectru, fapt ce o face deseori exotică
  • Pentru evidențierea aromelor specifice se recomandă prepararea prin metode manuale (AeroPress, filtru, V60).

În selecția noastră actuală vei regăsi 5 cafele single origin în gama Dolce Nera din (în ordine alfabetică) Columbia, Ethiopia, Guatemala, India și Kenya, fiecare dintre ele cu arome specifice și distincte, descrise pentru fiecare de către maestrul cunoscător Sherif. Degustă-le pe toate și spune-ne care a fost pe gustul tău.