Deși toată lumea se gândește că espresso este cea mai tare cafea, iar „cafeaua lungă” cea mai slabă, lucrurile stau cu totul altfel.

Există o diferență între puterea aromei și tăria cafelei, concentrația efectivă de cofeină. Cofeina se dizolvă în funcție de timpul de contact între cafea și apă, astfel încât cafelele cu procesul de realizare cel mai rapid conțin, automat, mai puțină cofeină decât cele a căror preparare se întinde pe câteva minute. Chiar dacă are cea mai pregnantă aromă, un espresso se prepară în 30 de secunde, iar concentrația reală de cofeină nu sare de 34 de miligrame.

cana de cafea gourmet

O cafea la filtru, în schimb, se fierbe timp de câteva minute, iar concentrația de cofeină poate ajunge și la 180 de miligrame. La espresso și la cafelele realizate pe bază de espresso vorbim de o stoarcere a uleiurilor esențiale, o extracție instantanee de cafea în timp ce la filtru e o fierbere de durată, care eliberează cofeina.

Cafeaua instant, renumită pentru tăria sa, este, de fapt, cafea fiartă de mai multe ori, concentrată în butoaie până devine o gelatină și apoi pulverizată de la 18 metri înălțime într-un vas îngust cu lateralele încinse. Prin cădere, particulele se usucă în aer și capătă caracter grunjos. Ca urmare a fierberilor repetate, are într-adevăr o concentrație de cofeină extrem de ridicată.

Sunt mulți factori care pot contribui la tăria unei cafele servite, de la modul de prăjire și până la modul de preparare. Sfatul meu este să gustați cât mai multe cafele, din toate colțurile lumii. Să vă bucurați de aromele regăsite și să vă educați papilele pentru a putea evalua calitatea unei cafele.

Și să ne scrieți părerile voastre :)